Succé för Ahlafors Lagom

I början av juli släpptes Ahlafors Lagom – ett nytt folköl. Det har blivit en försäljningssuccé.
– Det finns helt klart en marknad för hantverksmässigt gjort öl som detta är, säger Christer ”Cralle” Sundberg på Ahlafors Bryggerier.

Ahlafors Lagom är ett folköl (3,5%) framställt på Andreas Jacobssons recept.
– En blommig och smakrik lageröl, gjord på amerikansk humle vid namn amarillo. Det är ett helt annat lageröl än Ahlafors Ljusa, berättar Christer Sundberg.
– Ahlafors Lagom har kommit för att stanna. Första tappningen är redan slutsåld och i handeln har ölet blivit en succé.

Kvantum Ale Torg, Tempo och Gulf i Nol, Godisbana i Alafors, Coop Extra Älvängen och Almö Livs är de butiker som hittills har valt att plocka in Ahlafors Lagom i sitt sortiment.
– Det är fritt fram för andra aktörer att höra av sig, förklarar Christer Sundberg.

Ahlafors Bryggerier har upplevt en väldigt positiv sommar. Utöver succén med det nya folkölet är man mitt upp i ett Kinaprojekt.
– Det är ett grossistföretag i Göteborg som exporterar delikatesser till Kina. Vi kommer nu att leverera Royal Swedish Ahlafors Pear Cider på prov för att se vad det kan ge.
– Om alla kineser kunde dricka en cider per år skulle det innebära en försäljning på en miljard flaskor. Då pratar vi kvantiteter, säger ”Cralle” och skrattar.

Vidare har Ahlafors Bryggerier tagit fram en sommarale, en belgisk öltyp, som säljs på fat på Flying Barell. Dessutom finns en uppskattad ingefärscider vid namn Ginger Brew att köpa på Ölstugan Tullens pubar i Göteborg – totalt sex till antalet.

Någon annan nyhet att berätta om?
– Ja, att våra flaskor förses med ny design. Det blir en gemensam design där samtliga dryckessorter kommer att bära namnet Ahlafors. Det är Peter Lager som hjälper oss med vår nya profil.

Sist men inte minst, vad har hänt med er fina träskulptur som utgör något av ett landmärke i byn?
– Den har drabbats av röta och håller nu på att renoveras. Det är många som har hört av sig och undrat om det varit någon form av skadegörelse, men så är alltså inte fallet, avslutar Christer Sundberg.

JONAS ANDERSSON
ALEKURIREN NR 27 2015
www.alekuriren.se