Ahlafors vörtbröd

Så här i juletider kan det vara gott med vörtbröd. En av våra eldsjälar, Dan, har bidragit med ett recept. Håll tillgodo.

Ger 2 Limpor.

Ingridienser:

  • 1 flaska Ahlafors julöl
  • 50 g jäst
  • 1 påse vörtmix
  • 6 dl vetemjöl
  • 1 dl russin
  • 1 dl vatten
  • 0,5 dl rapsolja
  • 1 dl mörk sirap
  • 4 dl rågsikt
  • 0,75 msk salt
  • Pensling sirap och vatten

Gör så här:

  • Värm julölen till 37 grader.
  • Smula jästen i en hushållsassistent.
  • Tillsätt julöl och vörtmix. Rör tills jästen har lösts upp.
  • Tillsätt vetemjölet och blanda på låg hastighet i ca 10 minuter.
  • Täck bunken och låt jäsa i rumstemperatur i 30 minuter.
  • Blötlägg russinen i vatten.
  • När den jäst i 30 minuter tillsätt rapsolja, mörk sirap och rågsikt och blanda på medelfart i 10 minuter.
  • Tillsätt salt och blanda i ytterligare 5 minuter.
  • Stjälp upp degen på mjölat bord.
  • Häll av vattnet från russinen och knåda hastigt in dem i degen.
  • Dela degen i 2 lika delar. Forma till runda bollar och låt vila i 10 minuter.
  • Forma till två limpor och lägg i smorda brödformar.
  • Låt jäsa övertäckta i rumstemperatur till dubbel storlek (Ca 1 timma).
  • Sätt ugnen på 250 grader.
  • Grädda brödet i mitten av ugnen. Sänk temperaturen till 200 grader efter 5 minuter.
  • Baka i ytterligare 25 minuter eller tills brödets innertemperatur är 98 grader.
  • Pensling: Värm sirap och vatten. Pensla det varma brödet. Stjälp upp brödet på galler.