Så här i juletider kan det vara gott med vörtbröd. En av våra eldsjälar, Dan, har bidragit med ett recept. Håll tillgodo.
Ger 2 Limpor.
Ingridienser:
- 1 flaska Ahlafors julöl
- 50 g jäst
- 1 påse vörtmix
- 6 dl vetemjöl
- 1 dl russin
- 1 dl vatten
- 0,5 dl rapsolja
- 1 dl mörk sirap
- 4 dl rågsikt
- 0,75 msk salt
- Pensling sirap och vatten
Gör så här:
- Värm julölen till 37 grader.
- Smula jästen i en hushållsassistent.
- Tillsätt julöl och vörtmix. Rör tills jästen har lösts upp.
- Tillsätt vetemjölet och blanda på låg hastighet i ca 10 minuter.
- Täck bunken och låt jäsa i rumstemperatur i 30 minuter.
- Blötlägg russinen i vatten.
- När den jäst i 30 minuter tillsätt rapsolja, mörk sirap och rågsikt och blanda på medelfart i 10 minuter.
- Tillsätt salt och blanda i ytterligare 5 minuter.
- Stjälp upp degen på mjölat bord.
- Häll av vattnet från russinen och knåda hastigt in dem i degen.
- Dela degen i 2 lika delar. Forma till runda bollar och låt vila i 10 minuter.
- Forma till två limpor och lägg i smorda brödformar.
- Låt jäsa övertäckta i rumstemperatur till dubbel storlek (Ca 1 timma).
- Sätt ugnen på 250 grader.
- Grädda brödet i mitten av ugnen. Sänk temperaturen till 200 grader efter 5 minuter.
- Baka i ytterligare 25 minuter eller tills brödets innertemperatur är 98 grader.
- Pensling: Värm sirap och vatten. Pensla det varma brödet. Stjälp upp brödet på galler.